Samils Nöjen

Anna Samil och Tony Samil arbetar på små som stora scener, hörs i radio, setts på TV, i reklam, Youtube (Funkis TV) och ljudböcker.
Vi jobbar främst med barnunderhållning, musikunderhållning och röster för radio, TV och internet.  
Just nu ses Tony Samil återigen på TV i Skilda världar i rollen som Olov!

Recensioner

Strengnäs Tidning 29 juli 2010, av Linda Djapo

Barnteater med lekfullt budskap i Skottvång

Lek, sång och dans stod i fokus igår när Samils Nöjen uppträdde i Skottvång. Nu för tredje året i rad. Skådespelarparet Tony och Anna Samil roade barnpubliken samtidigt som de inbjöd till interaktion. Publiken uppmanas att vara delaktig förs historien framåt.

Förutom det rena underhållningsvärdet hade föreställningens troll Kotte och Vera också en annan uppgift - att få barnen medvetna om sopsortering.

Skogstroll bjöd in till skratt och sopsortering

Skottvångs Grufva. Förutom trolltyg hängde barnen även med på sopsortering. Det var för tredje året i rad som skådespelarna Anna och Tony Samil kom till den lilla scenen i parken för att bjuda barnen på underhållning.

- Barn är ju sådana att de vill se samma figurer om och om igen, och det är en perfekt scen i Skottvångs Grufva för de här trollkaraktärerna, det känns som de bor här, säger Anna Samil.

Teaterföreställningen om de två trollen Kotte och Vera, går ut på att underhålla men också interagera med barnen. Genom att uppmana publiken att vara delaktiga förs historien framåt. Som när busiga Vera, springer och gömmer sig - då frågar Kotte publiken var hon är.

- Publiken är omedvetet medvetna att de styr karaktärerna och hjälper dem, förklarade Tony Samil.

Ytterst handlade det också om att lära de små om sopsortering. Kotte ville städa hela skogen, och fick efter mycket om och men med sig Vera. Men när hon trodde att hon hittat en gulddiamant, då var det barnen som ropade:

- Nej, det är ett batteri!

Och det var också de små i publiken som korrigerade när Vera ville slänga det i de vanliga soporna.

Röster ur publiken:

Tobias, 4 år - Den var rolig. Jag gillade spindeln mest!

Angelina, 4 år - Jag gillade skatten och att vi fick vara med och städa. Vi hjälpte till.

Olivia och Tilda, 3 och 5 år - Den var bra. Det var tokigt när de gick bakom varandra. De var jättetokiga.

Nova och My, 4 år - Bra. Det var bra att vi fick skatter.

Text och foto: Andreas Davidsson, Östra Sörmlands Posten 080808 

Barnkul med Kotte och Vera.

I värdshuset på Skottvångs Grufva har en publik på ungefär 60 barn trängt ihop sig på golvet. Tidigare under sommaren har barnteatrarna ägt rum på en utomhusscen, men den senaste tidens regnväder har gjort att man tagit det säkra före det osäkra och flyttat in föreställningarna. Barnen som är mellan två och sju år riktar förväntansfulla blickar på den ännu tomma scenen.

Väntan blir dock inte lång – in på scenen stormar nämligen ett sött skogstroll som heter Vera – som måste gömma sig för sin bror Kotte, eftersom det är dags att storstäda skogen. Vera kryper då ner i en låda och då Kotte kommer in hjälper barnen Vera från att bli hittad. Tillslut kapitulerar Vera och tittar upp ur lådan – utan att barnen har skvallrat på henne.

Barnen spelar en viktig roll.

Kotte och Vera bjuder barnen på en härlig teater, där musik blandas med en fartfylld föreställning. Barnen i publiken integreras i de olika händelserna och de får bland annat hjälpa de båda skogstrollen att sopsortera. Självklart vet barnen vad som får finnas i skogen, vilka som ska i påsen och vilka som ska sorteras.

Kontakten mellan skådespelarna och barnen är fantastisk att följa och det är kul att se hur publiken lever sig in i de båda trollens värld. Dock lever de stundtals lite farligt och blir besprutade med både smulor och vatten då trollen busar med varandra och barnen.

Kotte och Vera har glimten i ögat och föreställningen är alldeles lagom lång för att barnen ska orka vara koncentrerade hela tiden.

- Vi jobbar mycket med att integrera barnen och det kan bli olika reaktioner varje gång vi spelar, berättar Anna Samil som spelar Vera.

Kotte spelas av Tony Samil och de båda är frilansande skådespelare. De har skrivit manus och regisserat just denna pjäs själva.

Efter föreställningen omfamnas skogstrollet Vera av Amanda Sterner, som är en av alla i publiken idag. Anna Samil som spelar Vera intygar att detta är det bästa med hennes arbete, samtidigt som hon kramar om Amanda och tackar för att hon kom och tittade.

- Det här var jättekul! säger Amanda.

Publicerad 12 juli 2011 i DT (Dalarnas tidning), av Lisa Persson

 

Över 200 personer lockades att se barnteatern Sing du mé mej i Säterdalen i söndags.

Över 200 personer kom för att se på barnteater i Säterdalen i söndags. Föreställningen Sing du mé mig är en svängig föreställning som vill göra publiken delaktig.

"Vi vill att publiken ska vara delaktiga i föreställningen", säger Anna Samil, som i slutet fick två av barnen att dansa och sjunga till Eric Saades "Popular" på scen.

Anna och Tony Samil i Samils nöjen åker landet runt med sina interaktiva barnteatrar.

– Vi var inte beredda på att det skulle bli så fullsatt. Vem vågar sig ut i dag tänkte vi, i detta åskväder, men det blev precis tvärtom, säger Anna Samil, som tillsammans med Tony Samil fick hela Säterdalen att gunga denna söndagseftermiddag.

Sing du mé mej är en föreställning som riktar sig till barn upp till tio år. Olika kända sagofigurer, som Pippi, Emil och Lina, plockas in i allsången, och hela tiden är publiken med och sjunger. Barnen fick också tävla mot föräldrarna och headbanga till en hårdrocksvariant av Lilla Snigel.

– Vi vill att barnen ska vara delaktiga och driva föreställningen framåt. Det ska vara välkända låtar, så att ingen känner press att de inte kan sjunga med, förklarar Anna Samil.

Mikrofonerna gick runt i publiken till de modiga som vågade få sin röst ut i högtalarna.

– Det var inte många som vågade sjunga i mikrofonen, men det är man beredd på. Ibland får man ögonkontakt med någon och då kan man med lite tur dra med dem upp på scen, säger Anna Samil, som i slutet av föreställningen hoppade upp och ner på scenen med två barn till Eric Saades "Popular".

Det är tredje gången Samils Nöjen, som Anna och Tony kallar sig, spelar i Säterdalen.

Tidigare har de spelat Kotte och Vera, ett äventyr om två trollsyskon som ska städa skogen. En föreställning som de även denna sommar tagit med ut på turné.

Sing du mé mej är bara en av många barnaktiviteter som anordnas i Säterdalen i sommar. Mamma Mu & Kråkan, Trolltider, och Erik Saade den sjätte augusti är några av de guldkorn som väntar.

Lisa Persson 0225-59 54 20 lisa.persson@dt.se